انواع سرمایه گذاری در ایران

انواع سرمایه گذاری در ایران

چه روش‌های سرمایه گذاری در ایران وجود دارد؟ در ایران چگونه می‌تواینم سرمایه‌گذاری کنیم؟ چه راه‌های سرمایه گذاری در ایران وجود دارد؟ متاسفانه تورم بالا در کشور ایران باعث شده تا مردم همواره نگران کاهش ارزش پول و کاهش قدرت خرید خود باشند، از این رو همیشه به دنبال بهترین روش‌ها برای سرمایه‌گذاری هستند. در این مطلب از مجله امروزه سعی می‌کنیم انواع روش‌های سرمایه گذاری در ایران را بررسی کنیم.

زمین و مسکن

سرمایه گذاری در ملک و زمین نیاز به سرمایه بالا (چیزی در حدود چند میلیاردی) دارد. امکان سرمایه‌گذاری ماهانه بخشی از درآمد در این بازار وجود ندارد، مگر در شرایطی که درآمد ماهیانه بسیار زیادی داشته باشید. از این رو افراد درآمدهای خود را در بازارهای مالی دیگری نظیر دلار، بورس، طلا و … سرمایه‌گذاری می‌کنند تا بتوانند مبلغ مورد نیاز برای خرید ملک را تهیه کنند. البته توجه داشته باشید که ملک و زمین نقدشوندگی پایینی دارند و بازار شفافی برای خرید و فروش آن‌ها وجود ندارد. ممکن است زمانی که قصد فروش ملک یا زمین خود را دارید، مشتری با ارزش واقعی برای آن وجود نداشته باشد یا فروش آن زمان زیادی طول بکشد.
از مزایای دیگر سرمایه‌گذاری در مسکن، دریافت اجاره بها است که می‌تواند برای شما به صورت ماهیانه درآمدی ایجاد کند اما از طرفی استهلاک مسکن هم در بلند مدت روی سرمایه شما اثر دارد و موجب کاهش ارزش مسکن شما می‌شود.

طلا

در بازار ایران انواع مختلفی طلا از جمله طلای زینتی، سکه طلا، طلای آب شده، طلای شکسته، طلای دست دوم و انواع طلای قالب‌گیری شده مثل شمش طلا وجود دارند که سرمایه گذاران این حوزه در تمام انواع سرمایه گذاری می‌کنند. علاوه بر انواع مختلف سرمایه گذاران در هنگام خرید و فروش طلا باید به مواردی چون مالیات، اجرت طلا و نقدشوندگی نوع طلایی که خربداری می‌کنند نیز توجه کنند.
از مزایای سرمایه گذاری در طلا امکان سرمایه گذاری با مبالغ کمتر نسبت به مسکن وجود دارد اما از طرفی سرمایه گذاری در این بازار ریسک‌های مانند ریسک‌ اصل یا تقلبی بودن طلا، ریسک و هزینه نگهداری آن در محلی امن، وابستگی به قیمت جهانی طلا و نرخ ارز وجود دارد.

دلار یا سایر ارزهای خارجی

دلار، یورو و سایر ارزهای خارجی یکی از انواع سرمایه گذاری در ایران هستند که دارای بازار پرریسک و پرنوسانی هستند و عوامل زیادی مانند روابط بین المللی، اقدامات اقتصادی شامل واردات و صادرات، سیاست‌های دولت ایران و سایر کشورها و سیاست‌های کلی بانک مرکزی به عنوان بازار ساز در این حوزه بر آن تاثیرگذار است. از طرف دیگر، در حال حاضر خرید و فروش ارزهای خارجی مانند دلار و یورو، غیرقانونی است و نگهداری مقدار زیادی از آن‌ها مطابق قانون تخلف به‌شمار می‌رود. به همین دلیل و عدم وجود شرایط مناسب نگهداری از آن‌ها برای بسیاری از افراد احتمال سرقت آن را نیز افزایش می‌دهد.

از طرفی از دیگر معایب این نوع سرمایه‌گذاری عدم پوشش تورم کشور چاپ کننده اسکناس است، برای مثال اگر تورم آمریکا را در سال‌های اخیر به صورت متوسط 2 درصد در نظر بگیریم به همین میزان از ارزش دلاری اصل سرمایه شما کم شده است.

خودرو

متاسفانه خودرو در ایران بر خلاف کشورهای توسعه‌یافته، به عنوان یک کالای سرمایه‌ای و دارایی محسوب می‌شود. در سال‌های اخیر خودرو نیز مشابه بازارهای دیگر با تورم رشد داشته و سرمایه‌گذاری در این بازار را جذاب کرده است که یکی از عوامل جذابیت آن محدودیت در خرید خودرو به قیمت مناسب از کارخانه است. از جمله معایب سرمایه گذاری در خودرو هزینه‌های نگهداری و تعمیرات، هزینه‌های بیمه و عوارض، ریسک پیشرفت تکنولوژی، نااطمینانی نسبت به واردات خودروهای خارجی و نقدشوندگی کمتر نسبت به بازار طلا است.

سپرده‌های بانکی (بلند مدت)

با توجه به اینکه سپرده‌های بانکی بلند مدت سود بیشتری نسبت به سپرده‌های دیگر دارند، به عنوان یکی از روش‌های سرمایه‌گذاری شناخته می‌شوند. در حال حاضر بیشترین سود پرداختی سپرده بلند مدت بانکی در حدود 23 درصد سالیانه است که همین نشان می‌دهد براساس نرخ تورم رسمی که از سوی بانک مرکزی اعلام می‌شود، مقدار بسیار کمتری است. متاسفانه بر خلاف تصویر افراد سپرده بانکی روش مناسبی برای سرمایه‌گذاری نیست زیرا تورم را پوشش نمی‌دهد و موجب کاهش قدرت نیز می‌شود.

بورس

بر خلاف نظر اکثریت مردم در مورد بورس، با بررسی آمارهای دقیق تورم و رشد سایر بازارها به این نتیجه می‌رسیم که این بازار در بازه‌های بلند مدت مشابه نسبت به سایر بازرهای بازدهی بسیار بالاتری داشته است. از مزایای سرمایه گذاری در بورس امکان سرمایه گذاری با مبالغ کم است که این نوع سرمایه گذاری به رشد اقتصاد کشور نیز کمک می‌کند. از معایب سرمایه گذاری در بورس و فعالیت مستقیم در آن می‌توان به لزوم وجود دانش و مهارت بالا اشاره کرد که ورود بدون برنامه به این بازار ریسک بالایی دارد. اما از طرف دیگر روش‌هایی برای سرمایه‌گذاری غیر مستقیم در بورس وجود دارد که امکان کسب بازدهی بالای آن در کنار کاهش ریسک فعالیت مستقیم را فراهم می‌کند.

رمزارز

به دلیل وجود تحریم‌های فراوان که باعث مشکلاتی مانند مسدودی سرمایه ایرانیان شده و نوسانات بالای بازار رمز ارزها سرمایه گذاری در این بازار ریسک بالایی دارد و همچنین عوامل مختلفی در اتفاقات جهانی می‌تواند روی قیمت رمزارزها تاثیر بگذارد از طرفی پیشرفت کامپیوترهای کوانتومی می‌تواند خطری جدی برای رمزارزها و امنیت آن‌ها باشد. به همین رو سرمایه گذاری در این بازار ریسک و خطرات فراوانی دارد.

انوع روش‌های سرمایه‌گذاری

  • زمین و مسکن
  • طلا
  • دلار و ارزهای خارجی
  • خودرو
  • سپرده بانکی
  • سرمایه گذاری مستقیم در بورس
  • سرمایه گذاری غیرمستقیم در بورس (صندوق سرمایه گذاری)
  • رمزارز

روش‌های مختلف موجود سرمایه گذاری در ایران را به صورت اجمالی بررسی کردیم و به صورت کلی به مزایا و معایب هر کدام اشاره کردیم. در ادامه مطالب بعدی به صورت اختصاصی به هر کدام به صورت جداگانه می‌پردازیم و بهترین روش سرمایه گذاری در ایران را بررسی می‌کنیم. اگر در مورد معنی سرمایه‌گذاری نیز کنجکاو هستید، پیشنهاد می‌کنیم مطلب سرمایه گذاری چیست را هم مطالعه کنید.

به نظر شما چه روش‌های دیگری برای سرمایه گذاری در ایران وجود دارد ؟